MTBzone » MTB Vignet

MTB Vignet

Op heel veel verschillende mountainbike routes is een MTB vignet nodig. Dit is eigenlijk een vergunning die je koopt, om daarmee toegang te krijgen tot de route. Met de inkomsten van mountainbike vignetten kunnen routes onderhouden worden. Benieuwd op welke routes een MTB vignet verplicht is? Op deze pagina vertel ik alles over vignetten, waar je ze kunt kopen en op welke routes ze verplicht zijn.

Inhoudsopgave

Op welke routes is een mountainbike vignet verplicht?

Op heel veel verschillende mountainbike routes in Nederland is een MTB vignet verplicht. Het is slim om dit van te voren altijd te controleren, alvorens je op je mountainbike stapt. Als je namelijk geen vignet kunt laten zien riskeer je een boete. Daarnaast is een mountainbike vignet de enige manier om de MTB routes goed te kunnen onderhouden: met de inkomsten hiervan kan er onderhoud en ontwikkeling plaatsvinden. Belangrijk om er dus eentje aan te schaffen.

Den Treek

Voor MTB route Den Treek is een vignet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om een mountainbike vignet voor een jaar aan te schaffen of voor een dag. Als je het vignet voor een dag aanschaft is die gelijk geldig op het moment dat je deze koopt. Het vignet is geldig voor zowel de rode als de blauwe route (noordelijke en zuidelijke route).

MTB vignet Den Treek >

Natuurmonumenten

Op de vele verschillende routes van Natuurmonumenten mag je alleen mountainbiken als je in het bezit bent van een mountainbike vignet. Het vignet gaat meestal al in oktober in tot en met het einde van het jaar erop. Hierdoor kun je dus langer dan een jaar op de routes van Natuurmonumenten mountainbiken. Ben je trouwens lid van Natuurmonumenten? Dan krijg je korting op het vignet.

MTB vignet Natuurmonumenten >

Utrechtse Heuvelrug

Om lekker te kunnen mountainbiken op de verschillende routes op de Utrechtse Heuvelrug, denk aan MTB route Zeist, Amerongen en Rhenen, is een mountainbike vignet verplicht. Het vignet kun je op heel veel verschillende plekken kopen, waaronder lokale fietsenwinkels. Let op: dit vignet is niet geldig voor landgoed Den Treek-Henschoten. Hier heb je een apart vignet voor nodig (zie hierboven).

MTB vignet Utrechtse Heuvelrug >

Stichting MTB & More

Het mountainbike vignet van Stichting MTB & More is verplicht op de mountainbike route in Almere (Braambergen) en het Skills Park. Deze routes zijn namelijk afgesloten met een poort met een codeslot. Op vignet is een codeslot gedrukt, zodat je deze altijd bij de hand hebt om de poorten te openen.

MTB vignet Stichting MTB & More >

Grenspark Kalmhoutse heide

Het vignet voor Grenspark Kalmhoutse Heide biedt toegang tot drie routes in Ossendrecht en route Staartse Heide (Huijbergen). Het vignet is één jaar geldig vanaf dat datum dat je hem aanschaft. In tegenstelling tot de andere vignetten gaat hier om een digitaal vignet die je op je smartphone kunt laten zien. Onder de 18 jaar? Dan is een vignet niet nodig!

MTB vignet Grenspark Kalmhoutse Heide >

Veelgestelde vragen over het mountainbike vignet

Waarom is een mountainbike vignet verplicht?

Een mountainbike vignet is op veel routes verplicht om de MTB routes te kunnen onderhouden. Met de inkomsten van het vignet kunnen mountainbike routes onderhouden en verder ontwikkeld worden.

Op welke MTB routes is een vignet verplicht?

In Nederland is op veel verschillende routes een mountainbike vignet verplicht. Het gaat in ieder geval om de volgende populaire routes: Den Treek, routes van Natuurmonumenten, Utrechts Heuvelrug, Stichting MTB & More, Grenspark Kalmhoutse Heide.

Wat als je geen mountainbike vignet hebt?

Een bosbeheerder, BOA of een beheer van een MTB route kan om een mountainbike vignet vragen als je gebruikt maakt van een MTB route. Wanneer je deze niet kunt tonen riskeer je een boete of een ontzegging van de route.

Moet je een vignet verplicht op je MTB plakken?

Een vignet moet je tijdens het mountainbiken aan kunnen tonen. Het zijn – bijna in alle gevallen – een sticker, waardoor je hem makkelijk op je mountainbike kunt plakken. Echter is dit niet verplicht. Sterker nog: het opplakken van een vignet op je frame kan zorgen voor lelijke plekken op de lak als je hem na een jaar moet verwijderen.

Wat zijn handige plekken voor een mountainbike vignet?

Het is belangrijk om het mountainbike vignet altijd met je mee te nemen, denk dus aan artikelen die je veelal met je meedraagt tijdens het fietsen. Velen kiezen ervoor om bijvoorbeeld het vignet achter het beschermhoesje van een smartphone te schuiven. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het vignet op de fiets te plakken.

Waar vignetten kopen voor mountainbike routes?

Mountainbike vignetten kun je op heel veel verschillende locaties aanschaffen. In veel gevallen ook online bij de website van een mountainbike route zelf. Ook lokale fietsenwinkels in de buurt van een route of restaurants bij start- of eindpunten van een route bieden vaak vignetten aan.

2 reacties op “MTB Vignet”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.