MTBzone » MTB schrijfrem loopt aan: oorzaak en oplossing

MTB schrijfrem loopt aan: oorzaak en oplossing

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Ben je lekker aan het mountainbiken, begint er opeens iets enorm veel geluid te maken. Het kan bijvoorbeeld gaan om de ketting, suspensie of schijfremmen die opeens beginnen te piepen of te kraken.

Dit laatste is een veelvoorkomend probleem wat we in dit artikel centraal zetten. Want, waarom loopt je MTB schrijfrem aan en hoe los je dit op?

De oorzaak van een MTB schijfrem die aanloopt

Laten we eerst de MTB-doktersjas aantrekken en kijken naar de oorzaak van een aanlopende schijfrem. Er zijn diverse factoren die ervoor kunnen zorgen dat een schijfrem geluid begint te maken, zonder dat je de rem ingedrukt houdt. Dit kan voor, tijdens of na een mountainbike rit gebeuren.

Het geluid van een aanlopende remschijf wordt vaak omschreven als:

 • Knarsend geluid
 • Piepend geluid
 • Schrapend geluid

Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je schijfrem geluid maakt

Maar, hoe komt het nou dat een schijfrem opeens geluiden gaat maken alsof hij ergens tegenaan loopt?

 • Slecht uitgelijnde remmen
 • Er zit vuiligheid op of rondom je schijfrem en/of remmen (dit komt het vaakst voor!)
 • Er kan sprake zijn van te veel remolie

Zoals je ziet kunnen er dus meerdere factoren een rol spelen. We zien vaak dat wanneer er tijdens het mountainbike een aanlopende remschijf opspeelt, er sprake is van fietsen in slecht weer. Hierbij gaat het dus puur om nattigheid en vuiligheid wat de remschijf doet piepen.

Wanneer er constant sprake is van een aanlopend geluid, is er in veel gevallen sprake van een slecht uitgelijnd wiel. Het wiel is dan niet gecentreerd met de remmen, waardoor hij er tegenaan loopt. Vaak voel je dan ook weerstand als je het wiel een rondje draait én hoor je hem soms wel en soms niet bij één ronde draaien.

Oplossing voor een MTB schijfrem die aanloopt

Tijd om een einde te maken aan dat vervelende geluid. Want, daar wordt natuurlijk niemand gelukkig. De oplossing voor een aanlopende MTB schijfrem kan erg makkelijk zijn. We raden je aan om eerst het volgende te controleren:

 • Check of er dus geen sprake is van vuiligheid, maak de schijfrem schoon
 • Bekijk of je op het zicht ziet dat het wiel niet in het midden uitgelijnd staat
 • Controleer of de schijfrem ook weerstand biedt bij het draaien van het wiel

Vaak is een slecht onderhouden mountainbike de oorzaak. Het is altijd slim om na afloop van een heerlijke rit je mountainbike schoon te maken. En nee, niet alleen alleen je frame en wielen: ook bijvoorbeeld je MTB ketting smeren en schoonmaken na afloop horen hierbij.

Is er geen sprake van vuil en is de schijfrem droog? Dan kan dé oplossing in veel gevallen het opnieuw uitlijnen van je wiel zijn. Dit is een klein kunstje en doe je gemakkelijk zelf.

Stappenplan MTB wiel opnieuw uitlijnen

 1. Zorg ervoor dat je mountainbike hangt, zodat je wiel los is van de grond
 2. Draai de twee boutjes van de caliper met een imbus los (vaak twee boutjes die in dezelfde richting als je fiets wijzen) met een imbus
 3. Knijp nu de rem in en houdt deze ingeknepen
 4. Draai de twee boutjes weer vast, de caliper is nu gecentreerd

Als je merkt dat de rem nog steeds aanloopt, kan het zijn dat jouw remschijf nog wat meer bijgesteld moet worden. Je kunt van bovenaf op de caliper kijken of de remschijf wel goed in het midden staat. Is dit niet het geval, dan kun je de boutjes losdraaien en de caliper licht bewegen om hem goed af te stellen.