MTBzone » MTB Overschoenen voor in de Winter

MTB Overschoenen voor in de Winter

Winter is coming! De koude maanden komen er weer aan en dat betekent automatisch ook dat het flink wat kouder aan gaat voelen tijdens het mountainbiken. Een van de vervelendste bijkomstigheden is toch wel koude handen en voeten: de rest fiets je vanzelf wel warm als je je beste doet. Gelukkig kun je koude voeten voorkomen met MTB overschoenen voor in de winter.

Wat zijn MTB overschoenen?

Laten we eerst eens kort stil staan bij wat MTB overschoenen eigenlijk zijn. Een overschoenen is precies wat het woord eigenlijk al zegt: het zijn hoezen die je over je schoenen heen kunt doen. Er zijn meerdere manieren om de overschoenen vast te maken:

 • Met behulp van klittenband aan de onderzijde van de overschoen
 • Knopen met elastisch koord aan de onder- en achterzijde
 • Rits aan de achterzijde van de overschoenen

Vaak zijn de overschoenen van rekbaar materiaal gemaakt, zodat je ze strak over je huidige schoenen heen kunt trekken. Er zijn ook ritsloze overschoenen, deze vind je bijvoorbeeld van het merk GripGrab. Benieuwd hoe je deze aan kunt trekken? Hier een video:

Waarom overschoenen gebruiken tijdens het fietsen?

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van overschoenen tijdens het MTB-en of wielrennen. Zo is er sprake van een betere aerodynamica rondom je schoenen, blijven je voeten warmer én kun je wat meer opvallen tijdens donkere dagen. Daarbij is het goed om te weten dat overschoenen zeker niet alleen in de MTB-wereld worden gebruikt: juist ook bij wielrennen en andere fietssporten is het een onmisbaar item!

Redenen om gebruik te maken van overschoenen:

 • Betere aerodynamica
 • Houden je voeten warm
 • Kunnen jou beter op laten vallen

En eerlijk is eerlijk: strak afgewerkte overschoenen kunnen er ook erg gaaf uit zien.

Speciale overschoenen voor de winter

Er zijn speciale overschoenen voor in de winter. Deze zijn speciaal bedoeld voor het warm houden van je voeten, een reden die we zojuist al benoemden. Vaak zijn deze overschoenen gemaakt van neopreen, waardoor je voeten goed warm blijven en koude lucht buiten je schoenen kan blijven.

Daarbij maak je in onze ogen de beste keuze wanneer je kiest voor overschoenen met een reflecterende elementen: in de winter is het natuurlijk sneller donker. Het is dan extra veilig om ook aan je voeten wat reflectie te bieden, zodat je nog meer opvalt. Ook zijn goede overschoenen voor in de winter ook waterdicht. Als er iets zorgt voor koude voeten is natuurlijk wel de combinatie van een wind met regen.

Noot: ga er nooit helemaal van uit dat een overschoenen 100% waterdicht is. Vaak kan er alsnog water via de bovenzijde of onderzijde van de schoen (ligt een beetje aan de aansluiting met jouw schoenen) je schoenen ingaan. Dit staat natuurlijk los van het feit dat het materiaal wél waterdicht is.

MTB overschoenen kopen? Hier moet je op letten

Als je van plan bent om voor de komende maanden goed voorbereid op pad te gaan, is het kopen van MTB overschoenen in de winter een must. Er zijn wel wat punten waar je even goed op moet letten. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Bekijk voor welke temperatuur ze geschikt zijn (minimum en maximum)
 • Check of ze gemaakt zijn van materiaal wat je voeten warm houdt (bijvoorbeeld neopreen)
 • Controleer de pasvorm, reviews kunnen een goede indicatie geven
 • Ga na of ze geschikt zijn voor MTB (er zijn ook race overschoenen)
 • Kies voor overschoenen met reflectie, zodat je opvalt in de winter

Heb je aanvullende vragen over overschoen voor het mountainbiken? Stuur ons gerust een berichtje, we helpen je graag op weg!