MTBzone » MTB of Gravelbike: wat zijn de verschillen?

MTB of Gravelbike: wat zijn de verschillen?

Bij MTBzone zijn we natuurlijk absolute mountainbike-freaks. Maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat een MTB altijd de juiste fiets is voor elke trail. We hoeven je bijvoorbeeld niet te vertellen dat je op een racefiets veel lekker door kunt trappen op het asfalt dan met een mountainbike.

Een vraag die wij wel eens krijgen is: wat is nu eigenlijk het verschil tussen een MTB en een gravelbike? Ze zijn toch beiden bedoeld om door de bossen te crossen op off-road wegen? Dat klopt: maar er zijn toch enkele belangrijke verschillen die bepalen of je beter een MTB of gravelbike kunt kiezen.

Gravelbike: lijkt een racefiets met brede banden

Laten we eerst eens stil staan bij de gravelbike. Dit type fiets is de laatste tijd enorm veel terrein aan het winnen; ook in Nederland. Een gravelbike is eigenlijk precies wat de naam zegt: een fiets die geschikt is voor gravelwegen.

Als we kijken naar het uiterlijk van dit type fiets heeft hij veel weg van een racefiets. Zelfs het stuur lijkt op die van een wielrenfiets. Kijk je echter naar de banden, dan zul je daar wat bredere banden aantreffen. Dit is natuurlijk ook nodig om lekker off-road te kunnen fietsen.

dit is een gravelbike
Dit is een goed voorbeeld van een gravelbike

Mountainbike: offroad koning om mee te vliegen

Een mountainbike kennen we bij MTBzone natuurlijk als de beste. Dit type fiets heeft – in tegenstelling tot gravelbikes – vaak suspensie in de voorvork. Er zijn ook zogeheten full-suspension mountainbikes. Deze hebben ook suspensie aan de achterzijde van het frame. Een ware klappenvanger dus!

Net als het frame lijkt het stuur van de mountainbike totaal niet op die van een racefiets: hij is lekker breed zodat je goed de controle kunt houden bij scherpe bochten of bij het neerkomen na een jump. En ook de banden zijn natuurlijk een stuk breder en hebben ze meer grip.

In veel gevallen fiets je ook met een lagere bandenspanning om meer grip te houden op de offroad wegen. Tip: lees ook ons artikel over de juiste bandenspanning voor je MTB.

Gravelbike vs MTB: de grote verschillen

Nu we beide type fietsen beschreven hebben, kunnen we de grote verschillen op een rij zetten.

 • Een gravelbike heeft meer weg van een racefiets dan een MTB
 • Een MTB is vaak voorzien van suspensie (voor en/of achter), een gravelbike niet
 • Een gravelbike is vaak lichtgewicht, een MTB hoeft dat niet altijd te zijn
 • Een MTB heeft enorm brede banden, waar ze bij een gravelbike een stukje smaller zijn

Nu weet je dus ook de grote verschillen op het gebied van functionaliteit; los van het uiterlijk van de twee bikes.

Conclusie: beter een Gravelbike of MTB?

Waarschijnlijk is het nu een stuk duidelijker welke fiets jij beter kunt kiezen. We sluiten ons artikel af met een rijtje fietssituaties, waarbij je precies kunt ontdekken of je beter een gravelbike of MTB kunt kiezen!

Je kunt het best kiezen voor een MTB als je:

 • Alleen maar offroad wil gaan fietsen
 • Jumps wil maken tijdens een trail
 • Flink wil klimmen en dalen tijdens een rit in de bergen
 • Technische ritjes wil gaan maken

Kies voor een gravelbike als:

 • Je soms lichte trails wil fietsen
 • Je ook vaak op lange stukken asfalt wil biken
 • Bospaden slechts een klein onderdeel zijn van je favoriete ritjes
 • Je wil bike-tracken

Hopelijk stap je nu met een doordachte keuze op de juiste fiets. Vragen of opmerkingen over dit artikel? Stuur ons gerust een berichtje!