MTBzone » MTB ketting smeren & schoonmaken: hoe doe je dit?

MTB ketting smeren & schoonmaken: hoe doe je dit?

Een van de belangrijkste zaken na een heerlijke rit op je mountainbike is het onderhoud. En daarbij is een smeren en schoonmaken van je ketting misschien wel het belangrijkste. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over je MTB ketting smeren en schoonmaken. Want, hoe doe je dit eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk?

Waarom je ketting smeren en schoonmaken belangrijk is

Laten we starten met de vraag waarom het eigenlijk belangrijk is om je ketting schoon te maken en deze na afloop goed in te smeren. De fietsketting wordt bij een mountainbike ritje flink blootgesteld aan vuiligheid. Zand, kleine steentjes en ander klein vuil kan al snel tussen je ketting gaan zitten.

Als jij na een lekker ritje je MTB ketting niet onderhoudt of schoonmaakt kan de ketting snel verslijten. Sterker nog: hij kan zelfs op den duur gaan breken, wat met name kan komen door bijvoorbeeld roestvorming. En we moeten er natuurlijk niet aan denken dat je bij een flinke klim door je ketting heen trapt.

Redenen om je ketting te smeren en schoon te maken:

 • Kans op roestvorming op je ketting
 • Je ketting kan gaan breken op den duur
 • Hogere slijtage van tandwielen

Tijd om de poetslap erbij te pakken!

Schoonmaken versus smeren

Er is een groot verschil tussen schoonmaken en smeren. Eerst maak je je MTB ketting goed schoon (we vertellen straks stap voor stap hoe je dit het beste kunt doen), daarna ga je hem smeren. Het schoonmaken is belangrijk, omdat je anders de vuiligheid in de ketting smeert. Het smeren is weer belangrijk om de ketting soepel te laten lopen.

Hoewel het hier gaat om twee verschillende activiteiten zijn ze wel onlosmakelijk met elkaar verbonden

Stappenplan MTB ketting schoonmaken

We gaan eerst bespreken hoe je je de MTB ketting schoon moet maken. Je kunt daarvoor onze stappen hieronder volgen.

 1. Maak met een zachte borstel de ketting schoon (je kunt bijvoorbeeld een oude afwasborstel gebruiken)
 2. Je kunt ervoor kiezen om de ketting eraf te halen
 3. Was de ketting met een sopje schoon
 4. Droog de ketting helemaal af met een oude droge doek

Laat de ketting goed dragen voor je hem strakjes gaat smeren.

Tip: maak gebruik van een speciale kettingreiniger!

Graag staan we toch nog eventjes stil bij het makkelijker schoonmaken van je ketting. Er zijn namelijk speciale kettingreinigers: een soort borstels die je om je MTB ketting heen kunt klikken. In onderstaande video is een variant van Park Tool te zien (de Park Tool CM-5.3 Cyclone om precies te zijn). Je vult deze kettingreiniger met een goede ontvetter, waarna je ketting weer als herboren is.

Stappenplan MTB ketting smeren

Oké, nu we de ketting goed schoon hebben gemaakt is het tijd om hem goed te smeren. Want, een goed schoongemaakte ketting heeft geen vettigheid meer op zich. Bij het smeren van een ketting moet je goed rekening houden met de weersomstandigheden waarin je van plan bent om te gaan fietsen:

 • Droge weersomstandigheden
 • Natte weeromstandigheden

Het is namelijk zo: je hebt voor allebei de weersomstandigheden een ander smeermiddel nodig. Ben je van plan om in nat weer te fietsen, dan heb je Wet Lube nodig, voor droog weer vanzelfsprekend Dry Lube. Als je het juiste smeermiddel hebt kunnen we starten met het stappenplan.

 1. Pak het flesje smeermiddel erbij
 2. Smeer de olie over de ketting
 3. Draai de ketting via de trapper naar voren en naar achter
 4. Zorg ervoor dat de ketting in zijn geheel gesmeerd wordt
 5. Verwijder ’te veel smeermiddel’

Het is belangrijk om teveel smeermiddel uiteindelijk te verwijderen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er vuiligheid blijft plakken als je straks weer gaat mountainbiken.

Hoe vaak moet je de ketting smeren van je MTB?

We horen vaak om ons heen de vraag ‘Hoe vaak moet je je MTB ketting smeren?. Het antwoord op deze vraag is deels afhankelijk van hoe vaak jij op je mountainbike stapt. Het is verstandig om na elke mountainbike rit je ketting goed schoon te maken. Bij het schoonmaken gaat de smeer vaak ook voor een groot gedeelte verloren: het smeren achteraf moet dus net zo vaak gebeuren.

Beste smeermiddel voor je MTB ketting

Nu we precies weten hoe je het best je MTB ketting kunt schoonmaken en vervolgens kunt smeren, is het natuurlijk goed om te delen met welk smeermiddel – je volgens ons – het best kunt smeren. In andere woorden; wat is het beste smeermiddel voor je MTB ketting?

Wij zijn fan van de smeermiddelen van het merk Cyclon. Het merk is al jarenlang een actieve speler in de fietswereld en heeft voor verschillende weersomstandigheden het juiste smeermiddel. Sterker nog: er is ook een all-weather smeermiddel. Dit kan handig zijn als je je fiets er soms bijpakt en dus nog niet weet of je hem bij nat- of droog weer gaat gebruiken.

 • Smeermiddel droog weer: Cyclon Dry Weather Lube
 • Smeermiddel nat weer: Cyclon Wet Lube Kettingsmeermiddel
 • Smeermiddel alle weersomstandigheden: Cyclon All Weather Lube smeermiddel

Heb je opmerkingen, feedback of tips voor onze onderhoudsgids? Neem dan gerust contact met ons op, zodat het artikel kunnen verbeteren.