MTBzone » Mountainbike Trip #01: Mountainbiken in de Dolomieten

Mountainbike Trip #01: Mountainbiken in de Dolomieten

We zijn voor onze eerste mountainbike-trip voor MTBzone afgereisd naar de Dolomieten, Val Gardena om precies te zijn. De omgeving is met name bekend als wintersportbestemming, maar je zou er ook perfect kunnen mountainbiken en hiken. We namen de proef op de som en sprongen op de fiets!

Omgeving: Dolomieten, regio Val Gardena

Je hebt het vast wel eens om je heen gehoord als tip voor een goede mountainbike locatie: de Dolomieten. Het gebergte is een veel bezocht vakantiegebied in de winter: wat velen niet weten is dat het gebied ook zonder sneeuw erg interessant kan zijn. Met name voor mensen die graag de wandelschoenen aantrekken om te gaan hiken en mountainbikers die niet kunnen wachten om te downhillen.

In de winter skiën, in de zomer mountainbiken

Als er geen drie meter hoog pak sneeuw op de heuvels van de Dolomieten ligt, worden er opeens heel veel trails zichtbaar. De bergen lenen zich perfect om lekker te downhillen: wees vooral niet bang dat je constant moet klimmen. Er zijn namelijk ontzettend veel skiliften, waar je gewoon met je bike mee omhoog kunt.

Het is dan ook aan te raden om een liftpas aan te schaffen, zodat je in korte tijd heel veel mooie locaties kunt bezoeken. Je houdt daarmee niet alleen wat energie over om naar beneden te mountainbiken: ook kun je dus in een kortere periode veel meer van de omgeving zien.

Prachtige mountainbike trails voor experts en beginners

Het barst werkelijk van de trails in Val Gardena! We zijn via tientallen trails naar beneden gefietst. We merkten op dat zowel de beginnende mountainbikers als de wat meer ervaren rijders hier hun hart op kunnen halen.

En ook op het gebied van ondergrond is er veel variatie: zo lopen de trails van offroad bospaden naar smalle gravelwegen die met name erg technisch zijn. De trails zijn goed aangegeven: ook eventuele splitsingen naar bijvoorbeeld een ‘family trail’ of een ‘jump trail’ zijn goed te volgen.

mountainbike trails dolomieten

Eten en drinken: Spek, knödel en Radler

Tijd om even op te laden? Dan kun je in de Dolomieten ook heerlijk genieten. Er zijn een aantal lokale Zuid-Tirol lekkernijen die bijna overal op de kaart staan. Spek is er daar een van: de geur van vers gerookte spek ruik je dan ook overal op terrasjes die je passeert.

Spek wordt vaak gegeten met brood en wordt veelal geserveerd op een plank met andere kleine hapjes. De juiste manier van eten is door het spek om een stukje brood te wikkelen en het op die manier op te eten. In gevallen wordt er een oud droog brood bij geserveerd.

Een andere lokale lekkernij is knödel. Het is een gerecht wat afstamt van vroeger en staat bekend als een recept van de armen. En als je bekijkt hoe knödel gemaakt wordt is dat dan ook niet veel bijzonders: brood, melk, kaas, eieren en een vulling, bijvoorbeeld – daar hebben we hem weer – spek.

Overnachting: Linder Cycling Hotel

In Val Gardena zijn er tal van locaties om heerlijk te overnachten. Tijdens onze mountainbike trip verbleven we in het Linder Cycling Hotel. Het hotel is, zoals de naam al doet vermoeden, een perfecte overnachtingslocatie voor mountainbikers. Een aantal kenmerken van het hotel op een rijtje:

  • Kamers met prachtig uitzicht op de heuvels van Val Gardena
  • Met zwembad, sauna en stoomcabine op de bovenste verdieping
  • Garage onder het hotel voor het veilig stallen van je mountainbike
  • Ontbijtbuffet met vers afgebakken broodjes en beleg
  • Restaurant ‘Luis Eatery’ is in het hotel aanwezig

Wanneer je niet elke dag in het hotel zelf wil eten zijn er natuurlijk tal van andere restaurants in de buurt waar je heerlijk aan kunt schuiven. Zo aten wij een avond bij Suinsom, die een vermelding heeft gekregen in de Michelin Guide.

Activiteiten naast mountainbiken: Ötzi, hiken en biertjes proeven

Nog energie over na het mountainbiken? Goed nieuws: in Val Gardena zijn er tal van activiteiten die je naast het mountainbiken kunt ondernemen. Zo is het gebied onder meer de locatie waar Ötzi, ook wel The Iceman genaamd, gevonden werd. In het nabijgelegen Bolzano is er een museum waar je Ötzi kunt zien. Welliswaar achter een klein glas, maar de moeite waard.

Ook kun je natuurlijk besluiten om een dag de wandelschoenen aan te trekken. Er zijn heel veel mooie bergtoppen waar je – ook nu weer – met de skilift kunt komen. Het is zeker aan te raden om wel te kiezen voor een gids, zodat je niet alleen veilig op pad gaat, maar ook meer te weten komt over het gebied.

En als je gek bent op speciaalbieren kun je ook in Val Gardena terecht: zo is er een bekende lokale brouwer die bierproeverijen organiseert. Monpiër is de naam van deze brouwerij, waar je de bierproeverij compleet kunt maken met een heerlijke burger.

Conclusie: de Dolomieten zijn perfect voor een mountainbike trip!

Wanneer je op zoek bent naar een heerlijke plek in het buitenland om te mountainbiken, zijn de Dolomieten een interessante keuze. Of je nu een ervaren mountainbiker bent of nog een beginner bent: je vindt een mtb-trail die bij je past.

Vanwege het feit dat het normaal gesproken een skigebied is, kun je als mountainbiker profiteren van de faciliteiten. Zo kun je met de skiliften eenvoudig omhoog en hoef je niet te klimmen. Je kunt dan wat energie besparen en veel meer van de omgeving zien in een korte tijd.

Naast het mountainbiken kun je in de Dolomieten nog veel meer doen: heerlijk eten, een museum bezoeken of andere outdoor activiteiten waaronder hiken kun je prima ondernemen. Daarbij zijn ook simpele dorp-bezoekjes natuurlijk altijd een aanrader!

Kortom: mountainbiken in de Dolomieten is super gaaf en in onze ogen een van de vetste locaties voor een onvergetelijke en veelzijdige mountainbike trip!