MTBzone » Beste hoogte voor je mountainbike stuur: zo bereken je het!

Beste hoogte voor je mountainbike stuur: zo bereken je het!

Voor je zomaar op je MTB springt is het afstellen van bepaalde onderdelen noodzaak. Van je zadel tot en met je stuur. Een onjuiste afstelling kan zorgen voor diverse lichamelijke klachten of zelfs onveilige situaties. Om je op weg te helpen vertellen wij hoe je de beste hoogte voor je mountainbike stuur kan berekenen. De juiste MTB stuurhoogte is namelijk afhankelijk van jouw lichaamslengte.

MTB stuurhoogte: zo ontdek je je de juiste hoogte

Er is eigenlijk maar één logische manier om de juiste hoogte voor je MTB stuur te berekenen: door er gewoon naast te gaan staan. Zorg ervoor dat je mountainbike recht staat (zet hem bijvoorbeeld tegen de muur aan) en ga er vervolgens naast staan. Bij een goede hoogte van je stuur moet deze op heuphoogte zijn.

Handig stappenplan

We zetten de stappen om de hoogte te achterhalen nog even op een rij:

  1. Zet je mountainbike rechtop tegen de muur
  2. Ga ter hoogte van je stuur staan
  3. Controleer of je stuur op heuphoogte is

We raden aan je aan om je schoenen uit te doen: het kan namelijk vaak enkele centimeters schelen. En dit kan ook het verschil maken van lichamelijke klachten krijgen óf juist niet.

Noot: ongeacht de juiste heuphoogte kan het alsnog een persoonlijk gevoel zijn of het stuur te hoog of te laag is. Het is dus niet altijd 100% de juiste hoogte; ervaar simpelweg hoe het fietst.

Waarom de juiste hoogte van je MTB stuur belangrijk is

De juiste stuurhoogte is ongelooflijk belangrijk; zoals we in de inleiding al aangaven kunnen er zelfs lichamelijke klachten optreden. Maar dat niet alleen. We zetten mogelijke gevolgen op een rij bij een te laag of een te hoog afgesteld stuur.

  • Rugklachten: pijn in je onder- of bovenrug
  • Nekklachten: tijdens, maar ook na het mountainbiken
  • Last van je armen: ook je polsen en je handen

Daarbij kunnen er ook onveilige situaties het gevolg zijn; als je stuur bijvoorbeeld te laag staat kan er sprake zijn van een minder goed zicht op de weg, omdat je teveel voorovergebogen fietst.

Ervaar je nog steeds lichamelijke klachten, ook al is er sprake van een juiste stuurhoogte? Het kan dan zijn dat andere zaken niet juist zijn ingesteld. Staat je zadel bijvoorbeeld wel op de juiste MTB-zadelhoogte?