MTBzone » Bandenspanning MTB: hoe hard moet je mountainbike band zijn?

Bandenspanning MTB: hoe hard moet je mountainbike band zijn?

Het is weer tijd voor een nieuw achtergrondartikel waarin er weer een MTB-instelling centraal staat. Ditmaal staan we stil bij de juiste bandenspanning voor je MTB. Want, hoe hard moet je een mountainbike band eigenlijk oppompen?

We geven tips en vertellen waarom het zo belangrijk is om ze op de juiste spanning op te pompen.

Pomp je mountainbike banden nooit te hard op

Laten we gelijk maar beginnen met een groot verschil tussen racefietsen en mountainbikes. Waar je bij een racefiets de banden vaak tot de maximale bandenspanning oppompt, is dit bij een MTB een heel ander verhaal.

Check je minimale en maximale spanning op de banden

Bij een mountainbike wil je namelijk genieten van veel grip, waardoor je harder en veiliger kunt MTB-en op zachtere ondergronden. Op de MTB-banden staat altijd aangegeven wat de minimale en de maximale bandendruk is.

De juiste bandenspanning schommelt daar ergens tussen en is daarnaast ook afhankelijk van:

  • Jouw lichaamsgewicht
  • Het oppervlakte waar jij wil rijden
  • De weersomstandigheden
  • Hoe jij lekker fietst

Ja, net als bijvoorbeeld de juiste MTB zadelhoogte en de hoogte van je mountainbike stuur is het ook sterk afhankelijk van hoe jij lekker fietst. Daarom: rij altijd een paar rondjes en ervaar zelf hoe het op dat moment fietst.

In het algemeen is de juiste bandenspanning bij de meeste mensen rond de 1.6 – 1.8 bar

MTBzone

In het algemeen is de juiste bandenspanning bij de meeste mensen rond de 1.6 – 1.8 bar. Maar, voor alsnog is dit dus afhankelijk van bovenstaande factoren.

Wat als je MTB bandenspanning te laag of te hoog is?

Wanneer je een te hoge of een te lage bandenspanning hebt, kan dit resulteren in nare gevolgen tijdens het mountainbiken. Bij te zacht opgepompte MTB-banden kan er een stootlek plaatsvinden als je bijvoorbeeld te hard land of op een wortel klapt. In vakjargon wordt het een snakebite genoemd.

Te hard opgepompte banden is ook weer niet goed. Hiermee kan je minder grip ervaren op zachte ondergronden en kun je dus minder snel mountainbiken. Het is wel weer lekkerder fietsen als je lange stukken over het asfalt wil knallen.

Waarom de juiste mountainbike bandenspanning belangrijk is

Je hoort het al: de juiste mountainbike bandenspanning is een must! Met de onjuiste bandenspanning kan:

  • er sprake zijn van minder grip;
  • kan je snel je banden lek rijden met een stootlek;
  • kun je minder snel moutainbiken;

Dus: nu je weet waar je op moet letten en hoe jij zorgt voor een juiste bandenspanning, geniet jij vanaf nu optimaal van je mountainbike-rit vol grip; tijd om de fietspomp erbij te pakken!